Трислоен паркет

При масивен трислоен паркет липсва критерия „износоустойчивост“, както е при ламинираните паркети. Причината за това е, че при ламинирания паркет (ламинат) се използва за покритие меламинова смола и при по-високите степени на износоустойчивост се полага повече количество смола върху една и съща основа от HDF. При естесвените паркети лаковете са обикновено на полиуретанова, реактивна или акрилна основа и се полагат върху различна по твърдост дървесина. Използването на лакове от различен тип би трябвало да се съобрази с спецификата на конкретната дървесина. По-„твърдите“ лакове ще се напукат ако се положат върху мека дървесина, има разлика и при лаковете, които се поставят ръчно или машинно.

Покритието PERMADUR е резултат от дългогодишни изследвания на лабораториите на фирмата-производител, в сътрудничество със специализирани институти. Това покритие запълва изцяло дървесните пори, създава гладка повърхност, която не задържа прах и се почиства изключително лесно. Това гарантира приятна атмосфера, особено за хора алергични към прах. Освен това покритието PERMADUR е устойчиво на драскане, триене и е много дълготрайно. Според опита на фирмата-производител, покритието PERMADUR издържа двойно повече до първото циклене от повечето, положени ръчно след монтажа на паркета, лакове. Спецификата на лаковото покритие се състои в трите пласта на покритието PERMADUR – твърд, минерален и динамичен, които осигуряват максимално проникване на лака в дървото и в същото време покритието е устойчиво на триене и достатъчно еластично, за да не се пропука.

Друг вариант на протекция на дървената повърхност е масленото покритие, наречено при нашите паркети Bio Tec. Bio Tec покритието е на базата на масла (от слънчоглед и корундова палма) и парафини, защитава по естествен начин дървесината и придава натурално излъчване на паркета. Чрез него повърхността на паркета става коприрено матова, живото излъчване на материала се засилва, а цветовете са по-топли и дълбоки. За защитата на паркета маслата попиват в дълбочина в дървесината и я импрегнират. Ваксите образуват защитен горен слой, поради което паркетът е с нужната устойчивост и практичност. Има малко мерки, които трябва да се спазват, за да може паркетът дълго време да бъде здрав и красив.