Защо да изберете ламиниран паркет

  •  ламинирания паркет се поддържа и почиства по- лесно в сравнение с традиционният масивен паркет
  •  бърз монтаж –само за няколко часа помещението Ви придобива завършен вид
  • голямо разнообразие от декори ( цветове ) – от имитация на естествено дърво до цветове и декори, които не се срещат в природата
  • ниска цена в сравнение с други подови настилки
  • ламиниран паркет може да се монтира върху всякакви твърди подове- циментова замазка, старо дюшаме или паркет, теракот или OSB, а също така и върху стар мокет или балатум
  • ламиниран паркет  -информацията, която Ви е необходима за да направите своят избор
  • основните характеристики,които са от значение за клиента при избор на ламиниран паркет са следните :
  • дебелина на ламелите ламиниран паркет – оказва влияние върху топлоизолацията, здравината на ламинирания паркет,а също така и върху здравината на сглобката.Стандартната дебелина на ламелите ламиниран паркет е 6,7,8,9,10 и 12 мм
  • клас износоустойчивост – указан е от производителя върху етикета на всеки кашон ламиниран паркет, указва дебелината и качеството на покритие на ламината и дава препоръка относно употребата му. Основно се предлагат следните класове ламиниран паркет : – кл.31,АС-3 – ламиниран паркет ,който е добро съчетание между качество и цена, препоръчва се за домашни и слабо натоварени обществени помещения Производителите гарантират че повърхностния слой на продукта няма да се износи(промени) 8-10години.
  • кл.32,АС-4 – ламиниран паркет с по- добро и по- износоустойчиво покритие, препоръчва се както за домашни,така и за натоварени обществени помещения.Производителите гарантират че повърхностния слой на продукта няма да се износи(промени) 10-15 год.

Вид покритие : PR,BS, WG, WP,MO, SCRAPE – не оказва влияние за качеството ,по- скоро някои от тези покрития придават по- естествен вид на наредения ламиниран паркет
Това са и основните показатели,които влияят върху цената на ламинирания паркет.
Има и други фактори, които определят дълготрайността и добрият изглед на ламинираният паркет, а именно :
Правилен избор на подложка под ламиниран паркет.Основните видове подложки,които се използват са с дебелина 2,3 и 5 мм.
Первази, лайсни и други аксесоари за ламиниран паркет. PVC, MDF и дървени.
И най- накрая, но не и на последно по важност място – качествения монтаж както на ламината, така и на первазите е един от основните фактори за безпроблемно и дълготрайно ползване на ламинирания паркет.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПОД ПРЕДИ МОНТАЖ НА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ.

Ламиниран паркет може да се реди върху всякакви твърди повърхности- циментова замазка, теракот, дюшаме или паркет, а също така и върху стар балатум или мокет, важното е подът да е равен. При денивелация на пода повече от 3мм., ламелите ламиниран паркет се огъват, а при големи неравности може и след време да се счупят. Тогава между тях може да се отворят фуги. Освен че ламината губи красив изглед, то при миене е възможно да влезе вода между ламелите и ламината да се надуе.

При реденето на ламиниран паркет се оставя технологична фуга от около 1см. до стените и до други подови настилки, за да може паркета да се движи свободно при необходимост, например наличие на влага. При стените тази технологична фуга се скрива от первазите, а при преход между ламинат и друга подова настилка – от денивелационна лайсна.
Ако сте правили замазка, имайте в предвид че трябва да е добре изсъхнала преди да се нареди ламиниран паркет, иначе рискувате след време да се надуе.
Уведомете майстора, ако използвате такъв, къде минават ВиК тръби и електро -инсталацията , за да не се пробият с бормашината.

При покупка на ламиниран паркет имайте предвид, че в зависимост от размерите и особеностите на помещението трябва да се предвиди фира (от 1 до 3кв.м.). Когато помещението е с дъгообразни стени или с много неправилна форма, трябва да се предвиди покупка на ламиниран паркет с 10% повече от квадратурата.

Консултирайте се с продавача относно броя на скрепителните елементи (клипс с дюбел и винт), които са ви необходими, защото стабилността на первазите зависи основно от това, а не от самият модел первази.